11_enkla_tips_thumbnail_startpage

13 enkla tips som hjälper dig att spela lagom

1. Sätt gränser för ditt spelande - och håll dem
Det är lätt hänt att man spelar för mer pengar än man tänkt sig. Det är därför en bra idé att på förhand bestämma hur mycket pengar man vill spela för, och inte ta med mer pengar än så. Annars är det lätt att du rycks med och spelar för mer än du planerade. Spelar du hos Svenska Spel kan du göra en veckobudget, och inte sätta in mer pengar på ditt spelkonto än du bestämt.

2. Få koll på dina spelvanor
Spelar du säkert eller riskfyllt? Använd Svenska Spels smarta självtest, så slipper du undra. Testet tar bara några minuter, och ger dig tips på hur du kan spela säkrare. Som kund hos Svenska Spel får du också tillgång till en automatiskt riskbedömning som baserar sig på hur du spelar.

3. Spela för att det är roligt, inte för pengarnas skull
Att spela ska vara roligt och spännande. Att drömma om att vinna högsta vinsten är såklart härligt, men om du tror att spel är lösningen på dina ekonomiska problem är du på fel spår. Visst händer det att personer blir miljonärer på spel, men det är ytterst ovanligt. Visst händer det att personer vinner mycket på spel, men det är ytterst ovanligt.

4. Trösta dig inte med spel
Det är inget fel att vilja ta en paus från vardagen ibland. Men om man spelar för att slippa jobbiga tankar och känslor kan det vara början på en ond cirkel där man mår allt sämre i takt med att kostnaderna ökar. Spel ska vara ett nöje, inte ett sätt att komma undan problem.

5. Om det behövs, ta ett avbrott från allt spel
Om det skulle bli för mycket spelande erbjuder Svenska Spel möjligheten att ta ett avbrott från allt spel hos oss. Du väljer själv under hur lång tid det ska vara. När perioden är över har du möjlighet att börja spela igen. På Casino Cosmopol finns även möjlighet till besöksbegränsning.

6. Skaffa dig kunskap
Många spelare har en felaktig bild av hur spel egentligen fungerar, och det innebär att de gör dåliga val om sitt spelande. Här på Spela lagom har vi samlat viktig information som hjälper att fatta smarta beslut.

7. Sätt ett alarm, så spelar du inte för länge!
Spel är kul, och då är det lätt hänt att tiden går fort. Ett enkelt knep för att hålla sig till planerad tid är att man sätter ett alarm. På så vis kan du slappna av och njuta av spelet och samtidigt sluta när det är dags.

8. Om du förlorar – vänta med att spela vidare
När man förlorar känner man ofta impulsen att spela igen, även om man bestämt sig för att sluta. Ett enkelt sätt att undvika det är att vänta en stund innan du fortsätter spela.

9. Håll en jämn nivå på ditt spelande: höj inte insatsen
Vissa kan uppleva att det inte är lika spännande att spela efter en period. Att då höja insatserna för att få tillbaka spänningen kan vara början på en ond cirkel. En bättre lösning är att ta en paus från spel, och sedan börja spela igen. Då kan spänningen komma tillbaka trots att insatserna är samma.

10. Spela aldrig mer än du kan stå för
Om du känner att du inte kan berätta för din omgivning om hur mycket du spelar, är det ett starkt tecken på att du spelar för mycket. Spela aldrig mer än du kan stå för.

11. Ta varningssignaler på allvar
Om du skulle uppleva att du håller på att få negativa konsekvenser av ditt spelande ska du ta det på allvar. Ett bra första steg kan vara att ta kontakt med Stödlinjen, tfn 020 - 81 91 00.

12. Spela inte för att försöka vinna tillbaka förluster
När vi förlorar fylls många av oss av en stark vilja att vinna tillbaka våra pengar. Att jaga förluster är en början på ett problematiskt spelbeteende. Det är alltid bra att sätta spelgränser innan man spelar för att få hjälp med att sätta stop i tid.

13. Håll koll på din spelhistorik på svenskaspel.se
På svenskaspel.se kan spelare logga in och se sin spelhistorik med sina vinster och förluster, totalt spenderad tid och hur mycket pengar de har lagt på spelen. Funktionen finns för att spelare ska ha en överblick över sitt spelande och kunna ta bra beslut gällande sina spelvanor.