Spelandets psykologi

De allra flesta spel styrs helt av slumpen, som lotterier, spelautomater och roulette. Eftersom spelen styrs av slumpen går det inte att påverka hur det går. Det tjänar inget till att ha egna spelsystem, och sådant som ”turnummer” och ”turmaskiner” är vidskepelse. På grund av hur slumpspel är konstruerade är det genomsnittliga och därmed mest troliga resultatet att man förlorar mer ju längre man spelar. Det finns såklart en liten chans att just du vinner en stor summa pengar, men det är väldigt osannolikt. Något som däremot är garanterat är att den som anordnar spelet tjänar på det.

Kunskap och skicklighet spelar en viss roll när det gäller vadslagning. Är man påläst och kunnig ökar sannolikheten att man kan förutspå vilket lag som vinner en match. Problemet är att även andra spelare är pålästa, och förmodligen gör samma förutspåelse som du. Det gör att oddsen går ner, och det blir svårt att vinna en storvinst. För att vinna stora summor pengar på vadslagning krävs, ja just det, tur.


Vi spelar av olika anledningar
Man kanske kan tro att vi alltid spelar för att vinna pengar. Men det finns även andra skäl, även om ett motiv ofta dominerar över andra som anledning till att man spelar. Hör leg. psykolog Jakob Jonsson berätta om vad olika spelartyper drivs av i sitt spelande.


Spelandets psykologi
Om man inte har koll på hur spel egentligen fungerar är det lätt att ta dåliga beslut om sitt spelande. Vårt spelande styrs både av vår biologi, hur vi tänker och inte minst av hur spelen är konstruerade.

ikon-hjarna.png