Även de anhöriga påverkas av spelproblem

Spelar en person i din närhet för mycket? Gör det dig oroad, frustrerad och ledsen? Har du förgäves försökt få personen att ändra sitt beteende? Känner du dig maktlös och vet inte hur du ska hantera situationen? Här är några tips på vad du som anhörig kan göra:

Kontakta Stödlinjen

Ring, mejla eller chatta med oss anonymt

1. Prata med någon om problemen: kontakta Stödlinjen
Spelaren håller gärna situationen hemlig för att personen skäms, och det är lätt att den anhöriga gör detsamma. Men det är inte spelaren som bestämmer vem som ska få reda på det. Se därför till att ha någon att prata med om problemen. För att få professionell hjälp kan ett första steg vara att ta kontakt med Stödlinjen, som finns för både spelare och deras anhöriga. Där får du möjlighet att prata med någon och få tips om vad du kan göra för att få en förändring. Du kan ringa, mejla eller chatta med Stödlinjen, det kostar ingenting, och du kan vara anonym om du vill.

2. Glöm inte att hand om dig själv
För den som är anhörig till en person med spelproblem är det lätt att glömma att ta hand om sig själv och istället lägga all energi på att försöka förändra spelaren. Men om man ska kunna ta hand om och stötta någon annan, så måste du först ta hand om dig själv.

3. Ta kontroll över ekonomin
Stötta spelaren känslomässigt- inte ekonomiskt. Bidra inte med pengar till spel. Se till att få kontroll över ekonomin, och ta hjälp med detta om det behövs. Via konsumentverket kan du göra en hushållsbudget och få översikt över vilka ändringar som behövs, samt hitta en budgetrådgivare i din kommun. Det är även bra att veta att som anhörig kan du inte få en spelare avstängd från spel, men däremot kan du uppmana spelaren till att själv stänga av sig via Svenska Spels kundtjänst.


Sandras mamma förskingrade pengar för att spela
Under uppväxten anade Sandra att något inte stod rätt till med sin mamma, som uppvisade ett alltmer oroväckande beteende. Hör Sandra berätta om sina upplevelser kring sin mammas spelproblem och hur det känns att upptäcka att en anhörig har ett spelberoende.


Hur mår och tänker man som anhörig?
Vad händer i relationer när någon har spelproblem? Psykolog Jakob Jonsson berättar om hur många anhöriga som påverkas av spelares riskfyllda spelbeteende, och vilka känslor och tankar man som anhörig kan tampas med.